Psikoloji Eğitimi Sizlere Nasıl Bir Kariyer Yolu Gösterir?
Kosova Üniversitesinde Psikoloji ; Psikoloji, insan davranışı ve zihinsel süreçlerin bilimsel çalışmasıdır. Bu bir bilimdir çünkü insan davranışını anlamak için araştırma, teori ve sistematik bilgi içerir. İnsan zihni ve bozuklukların ve akıl hastalıklarının nasıl tedavi edileceği hakkında öğrenecek çok şeyimiz var. Birçok insan, dünyanın her yerindeki kolejlerde ve üniversitelerde psikoloji okuyor. Ancak, herkes konuyu iyi anlamıyor ve hayata sağlıklı bir bakış açısına sahip değil. Başkalarına daha iyi yardım etmek için, insanların psikolojiyi ve teorilerini hayatlarına uygulamadan önce anlamaları gerekir.
Psikoloji kelimesi iki Yunanca kelimeden gelir: ‘akıl anlamına gelen ‘ syks ve’ açıklama veya bilgi anlamına gelen ‘ logos . Bu nedenle psikoloji, zihnin çalışmasını ve zihnin nasıl çalıştığını ifade eder. Psikanaliz kelimesi Fransızca ‘zihni incelemek’ anlamına gelir. Dolayısıyla analiz etmek, incelemek veya üzerinde düşünmektir; aynı zamanda bir kişinin bilinçsiz zihinsel süreçlerini veya güdülerini psikanaliz yoluyla yorumlamak için psikolojide kullanılan bir psikiyatrik tekniği ifade eder. Psikologlar insanları analiz ederken normalde tıbbi ders kitaplarını veya vaka çalışmalarını kullanırlar. Bunu yapmak, psikolojik bozukluklar veya zihinsel sağlık sorunları için tedaviler bulmalarını sağlar.
Psikolojinin orijinal konsepti, insanların doğası gereği kötü veya suçlu olduğu fikrine odaklanan ideoloji odaklı teorilere dayanıyordu. Bu, Ernst Jentsch’in insanları herhangi bir psikolojik sebep olmaksızın suça meyilli yapan ‘suçlu Psikolojisi’ olarak adlandırıldı. Bu, bazı bilim adamlarının psikolojik tedavinin gerekli olmadığına inanmalarına neden oldu – insanlar temelde kötüydü ve bu şekilde muamele görmeleri gerekiyordu. Bu, bazı bilim adamlarının psikolojik tedavinin gerekli olmadığına inanmalarına neden oldu – insanlar temelde kötüydü ve bu şekilde muamele görmeleri gerekiyordu.
Ancak artık bu ‘kötü tabiat’ teorisinin yanlış olduğunu biliyoruz. Artık bu ‘kötü doğa’ teorisinin yanlış olduğunu biliyoruz. Araştırmacılar Otto Rank, Paul Flegg, Abraham Löwelling, Kurt Lewin ve Kurt Hahn, 1931’de, Nazi rejimi sırasında Dachau esir kampından 600 mahkûmu rasgele olarak ya iyi ya da kötü SS subaylarına atadıkları bir deney yaptılar. Her iki grup da benzer acımasız koşullara maruz kaldı, ancak bir grup fazladan yiyecek alırken, diğer gruba fazladan iş verildi. Sonuç şaşırtıcıydı – ağır baskı ve aşağılama koşulları altındayken, “kötü” SS adamları, yanlarında çalışan “iyi” SS subaylarından daha iyi performans göstermediler! Başka bir deyişle, insanların en iyi performans gösterdiği koşullar, başkaları tarafından kendilerine dayatılan dış koşullardan çok kendi içlerindeki faktörlere bağlıdır! Koşullar kendi içinde uygun olduğunda, kişi elinden gelenin en iyisini yapar; Kendi içinde olumsuz olduğunda, kişi en kötüsünü gerçekleştirir!
Bu nedenle, günümüz psikologlarının çoğu, doğuştan iyi olduğumuza ve düşüncelerimizi kontrol edebildiğimize ve böylece yeterince olumlu düşünmeyi bilirsek mutlu ve başarılı bireyler olmamızı sağladığına inanırlar. Diğer psikologlar, içsel şeytanlarımızı yeterince tanımazsak, insanların bizi hasta eden bilinçsiz bir zihne sahip olduğuna inanırlar. Yine de diğerleri, insanların hem doğuştan iyi olduklarına hem de kendi içlerindeki olumlu ve olumsuz koşullara bağlı olarak farklı seviyelerde kötülüğe sahip olduklarına inanırlar. O halde insan kötülüğü kavramı yanlıştır; içsel durumumuz, kendi içlerindeki doğal olarak elverişli veya elverişsiz durumlar içindeki dış durumumuzu belirler.
Eğitim terimi iki Latince kelimeden gelir: ‘öncülük etmek’ veya ‘çıkmak’ anlamına gelen educo ve ‘yol’ anlamına gelen duktus. Bu nedenle eğitim, birisinde gizli olan bir şeyi, yani bilgi veya zihinsel durumları ortaya çıkarma veya geliştirme eylemini ifade eder. Eğitim, okula gittiğinizde olduğu gibi resmi olabilir veya ebeveynleriniz size hiçbir okul dahil olmadan doğrudan bir şeyler öğrettiğinde olduğu gibi gayri resmi olabilir. Etimoloji ayrıca bize eğitimin ‘çizim’ anlamına gelen Eski İngilizce déscol’den geldiğini ve arabulucular ve denetçiler (tren yolcuları gibi) olarak hareket eden bir muhatap aracılığıyla aktarılan bir şeyi çağrıştırdığını söyler. Başka bir deyişle, eğitim, bir şeyin bir aktör (öğretmen) aracılığıyla bir aracı (öğretmen) aracılığıyla diğerine (öğrenci) iletildiği bir süreci ifade eder.
Psikoloji, insan davranışlarını gözlemsel ve deneysel yollarla inceleyen, sonuçların fiziki ve ruh sağlığının toplumla uyumunu araştıran bilim dalıdır. Kosova Üniversitesinde Psikoloji Bölümü, bilgiye ulaşmayı ve bu bilgiyi uygulamaya dökebilen, bilim ve teknoloji yolunda, çağdaş ve aydın görüşlerle, toplumla uyumlu, üretken ve sorumluluk bilincine sahip bireyler yetiştirmeyi hedefler. Bölümü tercih edecek öğrencilerin; biyoloji, sosyoloji ve felsefe derslerine ilgi duyan araştırmacı niteliğe sahip, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen, kendiyle barışık bireyler olması mesleki kariyer ve başarısı için olması gereken niteliklerdir.
Kuramsal Psikoloji
Kosova Üniversitesinde Psikoloji Bölümü, psikolojinin insan ruh ve sinir sağlığını yanı sıra toplumsal bütünlüğünün ve yapısının korunması için önemini her fırsatta vurgulamaktadır. Bu konuda yaptığı işin önemini eğitim ve öğretim süresi boyunca öğrencilerine aşılamaktadır. Psikoloji, kuramsal ve uygulamalı olarak iki ana dala ayrılır.
Kuramsal psikoloji; insan ve hayvanlar üzerinde deney ve gözlem yapmaya dayanmaktadır, toplum yapısını araştırmaya ve incelemeye, davranışların fizyolojik yapılarını incelemeye, insanlardaki duygu ve düşünme gibi psikolojik kavramların gelişimini incelemeye, normal dışı davranış bozukluklarını incelemeye yönelik kısımdır. Bu araştırmalardan elde edilen veriler ile psikoloji danışmanları, insan psikolojisinin gündelik sorunlarını gidermeye yönelir. İleri derece uyum sorunu yaşan hastaların tedavisiyle ilgilenen, okul danışmanlığında öğrencilerin başarısızlık problemleriyle ilgilenen, çalışanların iş sebebiyle oluşan ruhani dengesizliklere çözüm yolu arayan bölüm ise uygulamalı psikoloji kısmına girer.
Avrupa Standartlarında Psikoloji
Kosova Üniversitesinde Psikoloji Bölümü, öğrencilerine 4 yıllık eğitim süreci sunar. Bu eğitim süresi fizik, kimya, felsefe ve sosyoloji gibi temel derslerden başlayarak psikolojiye giriş, gelişim psikolojisi, çağdaş psikoloji akımları, fizyolojik psikoloji, zekâ testleri, anormal davranışlar psikolojisi gibi mesleki derslerden oluşan zengin bir ders programı öğrenciye sunulur. Eğitim ve öğretim süreci danışman öğretmenler ile takibe alınır ve normal dışı durumlarda öğrenciye kolaylık sağlamak adına müdahale edilir. Kosova Priştine Universum Üniversitesi Psikoloji Bölümü, pek çok deneyim ve akademik üstünlük kazanmış profesyonel bir kadro ile oluşturulmuş ve yıllar boyunca bu şekilde hizmet vermiştir. Eğitmenlerimiz, mesleki eğitimin sunulduğu lisans programımızda kavramsal derslerin dışında birbirinden farklı deney ve gözlemler için her imkanın sunulduğu laboratuvarlarda öğrencilere çalışma fırsatı verir. Bunu dışında eğitmenler eşliğinde öğrencinin gözlemleyebileceği saha çalışmalarında öğrenci kendini geliştirme ve deneyim edinme fırsatı sağlar.
Psikoloji Bölümü, pek çok öğrencinin tercih ettiği geleceği parlak mesleki değerlerinin olduğu bir bölümdür. Bu noktada Kosova Üniversitesi, sürekli yenilenen ve gelişen eğitim sistemiyle olan iddiasını gözler önüne sermektedir. Eğer sizde Kosova Üniversitesinde Psikoloji Bölümünde eğitim hayatınıza devam etmek istiyorsanız, Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmalık Hizmeti sizi en uygun şekilde yönlendirecek ve sizin için tüm koşulları sağlayacağından emin olabilirsiniz. Pek çok öğrencinin yurt dışında eğitim almasında rol oynamış Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmalığına ulaşmanız, yurt dışı eğitiminizin başlamasının anahtarı olarak sayabilirsiniz.
Psikoloji, zihni anlamaya ve manipüle etmeye çalışan bilimsel bir çalışmadır. Diğer birçok disiplinden teoriler, veriler ve yöntemlerden yararlanan çok disiplinli bir bilim alanıdır. Psikolojinin hukuk, eğitim, din ve psikanaliz gibi alanlarda birçok uygulaması vardır. Şizofreni gibi zihinsel bozuklukları anlamaktan kaygıya yardımcı olacak video oyunları tasarlamaya kadar, psikolojinin insanlığa sunacağı çok şey vardır.
Psikoloji çalışması, araştırmacılara insanların nasıl düşündüğünü, hissettiğini ve davrandığını öğretir. İnsanların düşünme, hissetme ve davranma biçimlerinin yanı sıra bu davranışların arkasındaki nedenleri araştırmayı içerir. İnsanların hafıza, algı, bilinç ve iletişim gibi farklı zihinsel işlevleri vardır. Psikolojideki ana çalışma alanları biyoloji, fizyoloji, davranış, biliş ve zihinsel sağlığı içerir. Bu kapsamı ve çok yönlülüğü nedeniyle psikoloji, hem birey hem de genel olarak toplum üzerinde kayda değer bir etki yaratabilecek bir konudur.
Bu alanda sunulan birçok farklı psikoloji okulu ve birçok farklı derece vardır. Bu derecelerden bazıları klinik psikoloji, danışmanlık psikolojisi, eğitim psikolojisi, endüstriyel-örgütsel psikoloji, tıbbi psikoloji, sosyal psikoloji ve askeri psikolojidir. Psikoloji ile ilgilenen öğrenciler, akademik veya profesyonel psikoloji alanında diploma alabilirler. Bu ikisi arasındaki temel fark, akademik psikologların üniversitelerde, profesyonel psikologların ise kliniklerde veya özel muayenehanelerde çalışmasıdır.
Psikoloji toplumun ayrılmaz bir parçasıdır çünkü araştırmacıların insanların nasıl düşündüklerini, hissettiklerini ve davrandıklarını anlamalarına yardımcı olur. Birçok hükümet, politika oluşturmayı bilgilendirmek ve halkı eğitmek için psikolojik araştırmaları kullanır. Örneğin, okullar bu bilgiyi öğrencileri için daha iyi öğrenme ortamları oluşturmak için kullanır. Buna ek olarak, psikologlar ruhsal bozukluğu olan kişilere semptomlarını (örneğin, depresyon veya şizofreni) inceleyerek ve durumlarını terapi veya ilaçla tedavi ederek yardımcı olur. Bu çalışma sayesinde, hem bireye hem de genel olarak topluma fayda sağlayan sağlık hizmetleri aracılığıyla insanların yaşamlarını iyileştirebiliyoruz.
Psikoloji, toplumda sayısız kullanımı olan önemli bir bilimdir; var olan en eski bilimlerden biridir ve dünya çapındaki üniversiteler tarafından sunulan yeni araştırma programları ve dereceler sayesinde sürekli büyümektedir. Psikoloji, insanoğlunun zihnini, düşüncelerini ve duygularını anlamasına yardımcı olmuş ve bu keşiflere dayalı birçok olumlu uygulamaya yol açmıştır.
Adres: Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5 Taksim/İstanbul
Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız.