Kosova Eğitim Sistemi
Kosova Eğitim Sistemi ; 1999 yılındaki NATO müdahalesinden sonra Birleşmiş Milletlerin ortaya koyduğu “Kosova standartları” Kosova’nın eğitim sisteminin temelini oluşturmaktadır. Bu standartlar sonrasında belirlenen amaçlar doğrultusunda kalkınan ve ileriye giden Kosova devletinin, bu ilerleyişine ön ayak olacak neslin yetişmesi amaçlanmıştır.
Genel amaçları ortaya koyan sistemde öncelikler ve hedeflenen şu şekilde ortaya konmuştur; tüm ülkelerin birbirine bağımlı olduğu dünyada öğrenmeye açık ve karşılaştığı sorunlarla mücadele edebilecek beceri ve donanımlara sahip gençler yetiştirmek. Öğrencilerin kendilerini, ailelerini ve yaşadıkları toplumu tarihi ile birlikte tanımak ve takdir etmek ama bunun yanında da diğer toplumlara ve insanlara karşı saygılı ve hoşgörülü olmak da hedeflenen neslin özellikleri arasında yer almaktadır.
Kosova Eğitim Kalitesi
Okul öncesi eğitim, ilkokul, alt orta öğrenim, üst orta öğretim, lisans ve master şeklinde sınıflanan tüm eğitim sistemini kapsayan amaçların odaklandığı nokta ise demokratik kalkınma, yeni ekonomik fırsatlar yakalama ve dünyaya açılma olarak açıklanmaktadır. Bu doğrultuda ilkokuldan master eğitimine kadar bütün seviyelerde eğitim alan öğrencilerin Kosova’nın yeniden inşası ve bağımsız bir devlet olarak ayağa kalkıp gelişmiş bir ülke olmasında ön ayak olması amaçlanmaktadır.
Her seviyede ki eğitim kalitesini Avrupa standartlarına ulaştıran Kosova’da önde gelen üniversiteler başta olmak üzere gözde birçok eğitim kurumu bulunmaktadır. Her biri – özellikle Avrupa başta olmak üzere – dünyanın birçok yerinden eğitim almaya gelen öğrencilerle dolu olan bu okullar, Kosova’nın gelişme ve ilerlemesinin baş aktörü olmuş durumdadırlar.
Kosova Eğitim Avantajı
Eğitim, bir milletin kalkınmasının en önemli unsurlarından biridir. İyi eğitimli bir nüfusun vatandaşlara iş sağlamanın yanı sıra güçlü sosyo-ekonomik ve politik etkileri de vardır. Güçlü bir eğitim sisteminden hem liderler hem de vatandaşlar kazanacak çok şey var. Bu nedenle eğitim girişimlerini, özellikle eğitime sınırlı erişimi olan uzak bölgelerde bulunanları desteklemeliler. Avantajların en büyük olduğu yer burasıdır.
Eğitim, Kosova’nın bağımsız bir ulus olarak gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Nüfusun %98’inden fazlası okuryazardır ve bu Güneydoğu Avrupa’daki en yüksek oranlardan biridir. Eğitim ayrıca tüm devlet okullarında ücretsizdir ve sıkı bir hükümet müfredatını takip eder. Bu yüksek okuryazarlık oranı, eğitimli vatandaşlar daha iyi iş beklentilerine sahip olma eğiliminde olduklarından, ileride güçlü istihdam fırsatlarına yol açmaktadır. Ek olarak, ulusal sınavlarda başarılı olan öğrenciler genellikle üniversite için burs alırlar ve bu da onlara daha fazla fırsatlar sunar.
Kosova, uluslararası kuruluşlar tarafından matematik ve fen yarışmalarındaki başarısıyla tanınır. Yüksek puan alan öğrenciler, Avrupa Birliği Matematik Olimpiyatları ve Avrupa Kimya ve Fizik Oyunları gibi yarışmalarda birçok altın, gümüş ve bronz madalya kazandı. Bu yüksek puanlı öğrencilerin çoğu Kosova’dan geliyor ama performanslarının uluslararası kuruluşlar tarafından takip edildiğini asla bilemeyecekler. Kosova’daki öğrenciler, kompozisyonlar veya hitabet becerileri için olanlar gibi diğer akademik yarışmalarda da mükemmel bir performans sergilediler. Bütün bu yetenekler Kosova’nın eğitim sisteminin iyi çalıştığını gösteriyor; sadece sonuçlarını iyileştirmeye devam etmek için uluslararası eğitim modellerine daha fazla maruz kalmaya ihtiyaçları var.
Kosova’nın Arnavut kısmı, 1999 savaşından sonra doğrudan BM yönetimi altında kalan eski Yugoslavya’nın tek parçasıydı. Bu, Kosova’nın resmi olarak BM tarafından tanınan bir bölge olarak kalmasına ve Arnavutluk hükümeti tarafından tam kontrol altında kalmasına izin verdi. Çatışma sırasında 100.000’den fazla Kosovalı kaçtı ve toplam nüfus sayımı yaklaşık 1 milyon kişiye düştü. Ancak, bu düşük nüfus sayısı, eğitim ve kalkınma girişimleri söz konusu olduğunda avantajlara sahiptir. Okullar, fazla öğrenci topluluğuyla aşırı yüklenmez ve gerektiğinde her öğrenciye daha fazla ilgi göstermeyi karşılayabilir. Bu düşük nüfus aynı zamanda okulların kampüs tesislerini genişletmesini de kolaylaştırıyor çünkü tesislerde fazla öğrenciyle aşırı çalışma olmadan büyüme için yeterli alan var.
Hala gelişiyor olsa da, Kosova güçlü eğitim standartlarına sahip bağımsız bir ulus olarak büyük umut vaat ediyor. Hükümet okullara büyük yatırımlar yapıyor ve öğrenciler, yeterli tesisler ve hem öğretmenlerden hem de velilerden gelen ilgiden dolayı uluslararası alanda başarılı oluyor. Hükümet tarafından tam kontrol altında olmak, okulları fazla öğrenci sayısı veya onaylanmamış kalkınma projeleri ile zorlamadan vatandaşlara ücretsiz eğitim sağlamalarına da olanak tanır. Şimdiye kadar yaptıklarına bakılırsa, Kosova gelişmiş bir eğitim sistemine sahip ülkeler arasında hak ettiği yeri almaya hazır görünüyor.
Eğitim, bir ülkenin kalkınmasının ayrılmaz bir parçasıdır. Geleceğin vatandaşlarının zihinlerini şekillendirmeye yardımcı olur ve çocuklarda karakter oluşturmaya yardımcı olur. Temel olarak, bir millet, çocuklarına iyi bir eğitim sistemi sağlamadan gelişemez. Bu nedenle, dünyanın her yerinden liderler, Kosova gibi iyi eğitim sistemlerine sahip gelişmekte olan ülkelere yardım etmelidir.
Kosova’da eğitime 1998’deki savaştan önce erişim zordu. Pek çok eğitimli insan siyasi ve dini gerilimler nedeniyle ülkeyi terk etti. . Ayrıca birçoğu, sürekli şiddet nedeniyle çocuklarını okula gitmekten alıkoymuştur. Bu, Kosova’da eğitimli insan sıkıntısı yarattı ve bu da kalkınmayı engelledi ve birçok soruna neden oldu. Savaştan sonra, bu sorunların çoğu devam etti – ancak şimdi barış Kosova’ya geri döndüğü için durum çok daha iyi.
Şimdi, Kosova’nın savaş sonrası vatandaşlarının çoğu, Amerikan ve Kanada yardımları sayesinde üniversiteden mezun oldu ve doktor ve avukat oldu. Ailelerini geçindirebilir ve yeni arkadaşlar edinebilirler. Bu, halkın eğitilmesine yardım edilmeden gerçekleşebilecek olandan çok daha fazlasıdır. Kosova halkı, UNESCO gibi uluslararası yardım kuruluşları tarafından kendilerine sağlanan fırsatlar için son derece minnettar.
Tüm bu ilerlemeye rağmen, okul hala çocukların öğrenmesi için ideal bir yer değil. Pek çok okulda uygun bina ve ekipman yok, bu da öğretmenlerin işlerini iyi yapmalarını zorlaştırıyor. Ayrıca, öğretmen maaşlarının çok düşük olması, nitelikli eğitmenleri okullardan uzak tutmaktadır. Ayrıca, çoğu okul, gelecekteki iş beklentileri için gerekli olan iki ders olan matematik ve fen bilimlerine yeterince ilgi göstermiyor. Bununla birlikte, Kosova’daki eğitim sistemi hakkında pek çok iyi şey var.
Eğitim, bir ulusun gelişiminin önemli bir parçasıdır; onsuz, milletler nüfuslarını geliştiremezler veya gelecek nesilleri doğru değerler konusunda eğitemezler. Bu nedenle, tüm uluslar, koşullar ne olursa olsun tüm vatandaşlara iyi eğitim sağlamak için çalışmalıdır. Kosova’daki savaş gibi olaylar, bir ülkenin eğitim reformuna yeterli kaynak ayırması halinde çatışmanın üstesinden gelebileceğini kanıtlıyor.
Adres: Katip Mustafa Çelebi mahallesi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5 Taksim/İstanbul
Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız